Fejl på styresystem eller virus?

Ikke løst
Dette emne indeholder 0 svar, har 1 stemme og blev senest opdateret af  peder24h 1 år, 2 måneder siden.
Oprettet af
peder24h
Abonnent

Windows-udgave på pc’en: Windows 10 på en Medion Akoya
Beskrivelse af problemet: Jeg fik pludselig en popup-melding fra Microsoft om at der var sket en fejl på styresystemet og at computeren skulle genstartes. Microsoft ville indsamle fejldata til analyse og derpå genstarte apparatet. Det skete efterfølgende uden at jeg fik lejlighed til at intervenere.

Ved genstart så alt umiddelbart normalt ud. Jeg kan locke ind med min adgangskode og skrivebordet bliver hver gang etableret intakt. Musepladens piletast kan bevæges og berørte iconer ser umiddelbart ud til at respondere, når pilen berører dem. Det gør de så bare ikke, når det kommer til stykket. Jeg kan i praksis simpelthen ikke afgive kommandoer af nogen art i systemet – hverken i kommandolinien eller på skrivebordet – dvs jeg kan ikke åbne programmer, gå på nettet eller lukke evt popup-vinduer, som måtte indfinde sig på skærmen (mit sikkerheds-system lever nu og da en reklame, som således godt kan finde adgang, men altså ikke kan lukkes ved klik på det røde krydsfelt, da kommandoer som nævnt ikke effektueres). Ved tryk på windows-knappen åbner startmenuen normalt, men heller ikke her kan jeg udrette noget. Ingen programmer kan aktiveres/åbnes. Jeg kan ikke engang lukke computeren  ved tryk på startmenuens tænd/sluk-funkton. Valgmulighederne sluk/genstart osv. fremkommer godt nok, men de kan ikke aktiveres. Jeg kan faktisk kun afbryde ved brug af computerens manuelle tænd/sluk knap.

Men så er der noget, der er rigtig mærkeligt: Jeg oprettede oprindelig et gæste-lockin på computeren – altså en sektion, som familie/venner kan benytte uden samtidig at have adgang til mine mails, bogklubber, Rejsekort og hvad der ellers “huskes” i min egen sektion. Hvis jeg locker ind på gæstesektionen fungerer alt her fuldstændig normalt – jeg kan åbne programmer, gå på nettet, skrive mails, installere og afinstallere programmer (med behørig anførsel af “administrator-kode”, altså lockind til min egen sektion) og jeg kan lukke eller genstarte computeren  på normal vis.

Jeg har via gæstesektionen kørt en scanning med Malwarebytes og jeg har anvendt de to online hjælpeværktøjer, “dism/online/cleanup-image/restorehealth” og sfc/scannow”. Det sidste værktøj giver en errorcode 0x800f081f og en information om at source files could not be found og noget om at jeg skal -use the “source” option to specify the location of the files that are required to restore the feature. Jeg er bare lost her.

Der er noget fejl i systemet -tilsyneladende relateret til noget opdatering af et net-framework 3,5, som jeg ikke aner, hvad er -meeeeeen, der er samtidig noget der halter et sted: hvis det er styresystemet, der er skadet, bør det så ikke omfatte hele computeren? hvordan kan balladen optræde isoleret indenfor mit eget sædvanlige domæne og ikke andre steder?

Og et sidespørgsmål: hvis jeg ender med at måtte gendanne styresystemet, så jeg mister alle filer, programinstallationer osv. er der så måder, hvorpå jeg forinden kan slippe afsted med at få adgang fra gæstesektionen til mapper i mit sædvanlige domæne (de er ikke delte og derfor ikke synlige i gæstesektionen), så jeg evt. kan hente enkelte filer – uden at risikere at dysfunktionerne i det lammede domæne breder sig. Jeg har sikkerhedskopier af mangt og meget, men selvfølgelig ligger der noget af det nyeste – herunder desværre adskillige timers digitaliserede videobånd, som jeg endnu ikke har fået brændt over på dvd og så nogle få dokumenter.

Phew!

tommy pedersen

 

Du skal være abonnent for at skrive et indlæg