Harddisk partitionering

Løst
Dette emne indeholder 13 svar, har 4 stemmer og blev senest opdateret af HenrikClausen HenrikClausen 6 år siden.
Oprettet af
finnlembcke704748
Abonnent

Har for nylig købt en ny stationær pc med win7. I den forbindelse fik jeg et godt tilbud på win8, som nu ligger i min mailbox og venter på at blive downloaded. I den forbindelse blev jeg rådet til at lave en egen enhed på hd’n til win8. Min hd er på 1 TB hvoraf Boot (C:)’var’ på godt 900GB. Recover(D:) på 28 GB, (F:) på 1 GB og så en bitte en på  100 MB. som jeg ikke ved hvad er til. Jeg brugte Microsoft’s Indbyggede partitioneringsværktøj til at snuppe 192 GB af c drevet. Fik flere gange en besked om at der ikke var plads til en ny enhed, men til sidst lykkedes det.
Nu står jeg med en “ikke-allokeret” del på 192 GB som ikke eksisterer i systemet men fylder 200 GB på harddisken.
Jeg har googlet diverse muligheder for at
1: få den allikeret!
2: få den merged!
3: få den slettet!
men da den ikke existerer, er der ingen programmer der kan og vil behandle den.Jeg har endda hentet og brugt både EaseUS Partition Master og sidst Paragon Partition Manager, og de ignorerer fuldstændig min nydannede diskenhed.
Hvordan f….. får jeg gjort den brugbar.
Please help me!

med venlig hilsen Finn

Christian Bugge
Christian Bugge
Registreret bruger

    Al plads på din harddisk, der ikke indgår i en partition, er ikke-allokeret. På den ikke-allokerede plads kan du oprette en partition til Windows 8.

    For at installere Windows 8 på den ledige (ikke-allokerede) plads, skal du vælge custom/brugerdefineret installation og bruge partitioneringsværktøjet under installations-processen til at oprette en ny partition. Her er det vigtigt, at holde tungen lige i munden, så du ikke kommer til at slette noget, der ønsker at gemme.

    Opgradering?

    Du skriver, at du har fået et godt tilbud; det skulle vel aldrig være en opgradering fra Windows 7 til 8? Hvis det er tilfældet, er det ikke sikkert, at du kan installere Windows 8 på en anden partition end den, hvor Windows 7 allerede er installeret. Hvis ikke, må du meget gerne skrive det i et svar her.

    Jeg har skrevet til Microsoft og spurgt, om det er muligt. Ved samme lejlighed har jeg spurgt, om de tillader, at man laver en dual-boot konfiguration. Det betyder, at du kan køre både Windows 7 og 8 på samme computer, alt efter hvad du vælger i opstartsmenuen. Når jeg hører fra dem, skriver jeg her igen.

    Hi Christian. Tak for dit hurtige svar. Det er muligt at mit problem med den ikke-allokeret partition på 192 GB er et luksusproblem, men det irriterer mig at have så meget urørligt space, og derfor vil jeg gerne have den i omløb, hvis muligt. Hvis ikke, så skidt pyt. for mig at se ligger problemet i at der kun må være 4 partitions, og jeg har 5. d.v.s. at jeg jo faktisk ikke kan oprette en ny partiotion?

    Linket til dual-boot har jeg fra http://www.alt-til-windows.dk hvor  Christoffer omtaler det. Linket er her.

    <a href=”http://www.alt-til-windows.dk/?Artikler/Dual-bootWindows7MedWindows8/1194″ target=”_blank”>Dual-boot Windows 7 med Windows 8</a>

    Med venlig hilsen Finn Lembcke

     

     

    Christian Bugge
    Christian Bugge
    Registreret bruger

      Nu er jeg med. Det bliver svært at gøre ret meget andet, end at indlemme de 192GB i en partition der allerede eksisterer.

      Du har helt ret i, at du ikke kan have mere end fire primære partitioner per fysisk disk. Alternativt er det muligt, at oprette en extended partition, som kan indeholde flere logiske paritioner. Dermed er det muligt at opdele disken i mere end fire dele, men det er en anden diskussion.

      Det nemme svar er, at hvis du vil have de 192 GB i brug, skal du udvide nabo-paritionen, til at omfatte den plads, der lige nu ikke er allokeret.

      Udvid partition:
      1. Skriv diskmgmt.msc i start menuens søgefelt og tryk Enter.
      2. Højre-klik på nabo-partitionen og vælg Udvid diskenhed (se partitionmanger_1.png) og
      3. Klik Næste når Guiden Udvid diskenhed åbner.
      4. Kontroller, at al den ledige plads optræder som Disk X i listen til højre (se partitionmanger_2.png) og klik Næste.
      5. Tryk Udfør.

      Nu udvides nabo-partitionen med de 192 GB, der tidligere ikke var allokerede, og du kan igen bruge dem til data.

      Windows 8

      Du skriver ikke, om det er en Windows 8 opgradering, du har købt. Hvis det er tilfældet, er jeg som sagt ikke så sikker på, at det er muligt eller tilladt at lave en dual-boot opsætning, med den tidligere Windows-version. Jeg venter stadigvæk på svar fra Microsoft.

      Så vidt jeg kan se, tager skribentet i artiklen, du linkede til, ikke udgangspunkt i en Windows 8 opgradering.

      Eftersom du ikke kan have mere end fire paritioner, skal du enten skaffe dig af med en af de eksisterende eller bruge en anden disk.

      Hvis du laver et skærmskud af paritions værktøjetsoversigt over partitioner (tilsvarende partitionmanger_1.png i dette indlæg), kan jeg måske sige noget lidt mere fyldestgørende om, hvad der vil være mest hensigtsmæssigt.

      Hi Christian.

      Sikke en masse jeg lærer i dag:). At tage en skærmskud (har altid undret mig hvor Prt screen forsvandt hen) og nu også at merge en partition. Som du kan se af de to shuts, er jeg nu nået ned fra 5 til fire – operative – partitions. Håber du ud fra billederne kan se hvad der er hvad. Så vidt jeg kan se er k: drevet absolut tomt, så hvad det egenlig lavede før, er mig en gåde.

      Min nye Win8 er en opgradering, så nu håber jeg på, at den kan lægges ind på K: drevet.

      Er lidt spændt på dit svar!

      Finn 🙂

      Christian Bugge
      Christian Bugge
      Registreret bruger

        Men er det en opgraderings-version af Windows 8, du har købt?

        Jeg er ikke helt klar over hvad du mener, men her er mailen fra microsoft.

        Næste trin

         

        Opgraderingsassistent til Windows 8 hjælper dig med at finde ud af, om din pc er klar til Windows 8, giver dig en kompatibilitetsrapport og hjælper dig igennem trinnene til køb, overførsel og installering af Windows 8 Pro, direkte fra Opgraderingsassistenten.

        Vigtige bemærkninger:

        Du skal køre Opgraderingsassistent til Windows 8 på den pc, du vil opgradere.
        Når du kommer til skærmbilledet for køb, vil du se den fulde pris. På ordrebekræftelsessiden vil du dog kunne indtaste din tilbudskode – når du klikker på Anvend, ændres prisen til din tilbudspris* for Windows-opgraderingen.
        Hent Opgraderingsassistent

        *Tilbuddet er gældende fra den 2. juni til og med den 31. januar 2013. Gå ind på https://www.windowsupgradeoffer.com/da-DK/ for at få flere oplysninger.

        Registreringsoplysninger
        Det er vigtigt for os at beskytte dine personlige oplysninger. Hvis du vil se eller opdatere dine registreringsoplysninger kan du bruge dette link: https://www.windowsupgradeoffer.com/da-DK/MyOrder.

        Programoplysninger
        Du finder oplysninger om Windows-opgraderingstilbuddet via nedenstående link. https://www.windowsupgradeoffer.com/da-DK/Home/ProgramInfo

        Før du opgraderer, er det en rigtig god id besøge computerproducentens websted for at få flere oplysninger om opgradering af din pc til Windows 8, herunder oplysninger om særlige instruktioner eller påkrævede drivere.

        Du finder links til oplysninger om nogle computerproducenters websider ved at klikke på nedenstående link. https://www.windowsupgradeoffer.com/da-DK/OemDrivers

        Du kan også bestille din opgradering ved at besøge programwebstedet og klikke på linket Min ordre

        Support- og kontaktoplysninger
        Du kan gå ind på linket med ofte stillede spørgsmål på webstedet for at få svar på almindelige spørgsmål. Hvis du får brug for at kontakte kundesupportteamet, henvises du til https://www.windowsupgradeoffer.com/da-DK/Home/ContactCustomerSupport.

        Christian Bugge
        Christian Bugge
        Registreret bruger

          Det er opgraderingstilbuddet du har købt, kan jeg se. Jeg har skrevet til Microsoft og spurgt, om man i denne version er begrænset i hvor og hvordan, man kan installere Windows 8. Intet svar endnu.

          Paritionering

          Opdelingen af din harddisk ser umiddelbart fornuftig ud, men jeg kan ikke regne ud, hvad formålet med den lille F:-partition er.

          Hvis ikke der er data på den, og du ikke har oprettet den med noget særligt formål, vil jeg anbefale dig at slette den. Når det er gjort, er der plads til en ny primær partition, som du forhåbenligt kan installere Windows 8 på.

          Du skal ikke følge min tidligere vejledning i at oprette en partition på den ikke-allokerede diskplads. I stedet vil jeg tro du skal bruge partitioneringsværktøjet under installationen af Windows 8.

          Jeg har netop selv købt Windows 8 opgraderingen, så jeg kan teste hvordan det fungerer. Når jeg har eksperimenteret lidt med den, kan jeg komme med et mere sikkert svar.

          Hi Christian. Uvist af hvilken grund er de to billeder jeg sendte dig ens!!. no 2 skulle have vist at jeg har fået merged den u-allokerede ind på den lille på 100MB så nu har jeg 4 stk. Den nye jeg kalder K: på 192 GB og så de 3 originale – C: , D: , og F:, så nu skulle jeg vel være klar til at lægge 8’eren på den nye K partition? Ikk!

          Glæder mig til at høre fra dig når du har fået testet din installation af win8.

          Og foreløbig en stor tak for hjælpen indtil nu.

          Hilsen Finn 🙂

          Christian Bugge
          Christian Bugge
          Registreret bruger

            Jeg vil tro det virker nu. Du kan dog ikke regne med, at du kommer til at kunne bruge Windows 7 efter 8’eren er installeret, men det finder jeg snart ud af.

            Christian Bugge
            Christian Bugge
            Registreret bruger

              Nu har jeg testet installationen af Windows 8 opgraderings-versionen på en separat partition. Det fungerer ganske problemfrit.

              Det kan være du allerede selv har fundet ud af det, men her får du fremgangsmåden alligevel.

              Opret et installationsmedie:
              1. Åbn Start menuen og skriv Windows 8 og tryk på Installer Windows.
              2. Tryk Ja ved Kontrol af brugerkonti.
              3. Vælg Installer ved at oprette medier og klik Næste.
              4A. Vælg USB-flashdrev, for at bruge en USB-nøgle til installationen
              4B. Vælg ISO-fil, hvis du vil lave en installations DVD.
              5. Nedskriv produktnøglen og tryk Udfør.

              Brænd ISO-fil til DVD:
              1. Find ISO-filen du oprettede ovenfor, højreklik på den, og klik på Åbn med -> Windows Brænd diskafbildning.
              2. Indsæt en tom DVD, vælg det relevante drev øverst og tryk Brænd.
              3. DVD’en skubbes automatisk ud, når brændingen er afsluttet.

              Installer Windows 8 på en ny partion:
              1. Genstart computeren med installations mediet tilsluttet/i DVD-drevet og tryk på en vilkårlig tast, når du bliver bedt om det, for at starte installationen.*
              2. Vælg sprog-, format- og tastataturindstillinger og tryk Næste.
              3. Tryk Installer, indtast produktnøglen og klik Næste.
              4. Accepter betingelserne og klik Næste.
              5. Vælg Brugerdefineret: Installer kun Windows (avanceret) (se skærmskud_1.png).
              6. Vælg den ikke-allokerede diskplads og tryk Næste (se skærmskud_2.png – du vil have flere valgmuligheder, og det er vigtigt, at du vælger den rigtige for ikke at miste data).
              7. Installationsprogrammet opretter automatisk en partition der udfylder den ledige (ikke-allokerede) plads på disken.

              Resten af installationen forløber automatisk, og computeren genstartes flere gange under vejs. Når det sker, vil du under opstarten igen blive bedt om at trykke på en vilkårlig tast for at starte installationen. Det er vigtigt at du ikke gør det, da installationen så vil starte forfra.

              Når installationen er færdig, kan du fremover ved opstart vælge imellem de to operativsystemer. Begge fungerer upåklageligt hos mig indtil videre.

              * Problem med at starte installationen fra DVD/USB:
              Hvis ikke du får mulighed for at starte installationen under opstart, kan det være fordi din computer er sat op til at forsøge at starte fra harddisken før DVD/USB. Denne indstilling kan du ændre i BIOS, som du typisk tilgår ved at trykke på Del, F1, F2 eller F10 under opstarten.

              Hi Christian.

              Det var dejligt at få bekræftiget at det godt kunne lade sig gøre at bobbelt boote, og at det virker. Jeg går ofte både med seler og livrem, da jeg ikke er en ørn til alt dette og ofte roder mig ud i noget hvor jeg skulle have beholdt hænderne i lommen. Men selvom jeg er 70 er jeg sgu ikke for gammel til at lære noget nyt, så nu glæder jeg mig til at komme hjem og få lagt 8’eren ind på oc’n derhjemme. Jeg sidder i sommerhuset nu og hygger mig.

              En stor tak til dig for din hurtige og gode hjælp, som selv jeg kunne finde ud af.

              Ka du ha en god weekend.

              Hilsen Finn


              absolutecountry874198
              Registreret bruger

                Kørte Win 7 og opdaterede til Win 10 i begyndelsen af januar.

                Jeg beholdte alle mine programmer på nær et og alle ikoner på skrivebord var intakte.

                Havde den første måned blå skærm med visningen “Attempted Switch from DPC” hver dag med uvarslet genstart til følge midt i arbejdet og blev slået tilbage til startskrivebord.

                Efter kontakt til Microsoft og samtale med 3 forskellige medarbejdere og fjernskrivebord, fik jeg meldingen om at den første partition på mit C drev kun var 100MB. Den skulle være 500Mb.

                Det havde opdateringen til Win 10 ikke taget højde for.

                Har stadig uvarslet blå skærm ofte og genstart  selv efter opdateringer af Windows.

                Windows 10 Pro – Version 1709 – Operativ systemets build  16299.371

                Nu kommer så spørgsmålet som Microsoft ikke supporterer, hvordan og med hvilket program ændrer jeg partitionernes størrelse uden at skulle installere hele computeren forfra ?

                Per Kildahl

                Vedhæftede filer:
                HenrikClausen
                HenrikClausen
                Komputer for alle

                  Hej Per

                  Der findes flere værktøjer til partitionering – vi har gode erfaringer med MiniTool Partition Wizard:

                  https://www.partitionwizard.com/download.html

                  For en god ordens skyld vil jeg foreslå at bruge anledningen til at tage en sikkerhedskopi.

                  Forummet 'WINDOWS (tidligere udgaver)' er lukket for nye emner og svar.