Raid controler

Løst
Dette emne indeholder 4 svar, har 2 stemmer og blev senest opdateret af Henrik Ræder Clausen Henrik Ræder Clausen 12 år, 2 måneder siden.
Oprettet af tips
tips
Registreret bruger

Hvad er raid for noget i en computer og hvad bruges det til.

 

Jeg har en 8 år gammel intel bundkort, og jeg har installeret programmet fra intel til den der raid controler, ja jeg husker ikke helt nøjagtig navnet på programmet.

 

 

Det her er jeg simpelthen nødt til at svare på 🙂

Raid er et system til at bruge to eller flere harddiske samtidigt, hvilket man kan få forskellige interessante fordele ud af:

RAID-0: To eller flere harddiske kombineres, så den fremtræder som en med kapacitet som alle diske tilsammen. Den samlede disk vil være hurtigere end de individuelle harddiske, men vil også være mereudsat for fejl. Bryder en af de involverede harddiske sammen, er samtlige data tabt.

RAID-1: Her kombineres to harddiske i en ‘mirror’ opsætning, så de løbende rummer de samme data, altid. Den samlede kapacitet er lig kapaciteten af de mindste af de to harddiske. Her kan en af harddiskene bryde sammen uden at du taber data, og systemet kan endda køre videre, indtil disken skiftes. Det bruges meget i systemer, der skal være ekstra sikrede mod nedbrud. Den samlede disk vil typisk ære  hurtigere at læse fra end de enkelte harddiske. Bygges typisk med to harddiske, omend flere kan bruges.

RAID-0+1: Kombinerer de to ovenstående systemer, kræver mindst 4 diske.

RAID-2: En ikke længere brugt variant, der sikrer mod enkeltbit fejl i disksystemer.

RAID-3: En anden måde at kombinere fordelene ved RAID-0 og RAID-1. Her sikrer en enkelt paritetsdisk mod risikoen for at en af de andre bryder sammen. Den samlede disk er hurtigere end de deltagende harddiske, især når der læses store filer. Der kræves 3 eller flere diske i systemet, og hastigheden stiger med antallet. Bruges ikke meget i dag.

RAID-4: Ligner RAID-0, men har en ekstra harddisk til at sikre mod nedbrud. Er ret langsomt og bruges stort set ikke.

RAID-5: Et andet system til at sikre sine data mod nedbrud ved at tilføje en ekstra harddisk til det samlede system. Ligner RAID-3, men her skelnes der ikke mellem den ekstra harddisk og de øvrige. Den samlede disk vil typisk aflæses hurtigere end de deltagende harddiske, men skrive langsommere, især ved skrivning af mange små datamængder. Der kræves mindst 3 harddiske i dette system.

RAID-6: Som RAID-5, men med to harddiske til at sikre mod nedbrud. Dermed kan den overleve at to af de involverede harddiske bryder sammen.

JBOD: Just a Bunch Of Disks: En enklere måde at samle flere harddiske til en enkelt, der er stor og hurtig – men igen fejler hele systemet, hvis en enkelt af harddiskene bryder sammen. Bruger 2 eller flere harddiske. En særlig fordel er, at man kan bruge harddiske af meget forskellige størrelser.

Der findes en del endnu mere obskure varianter af RAID, som beskrives i detaljer på Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels

De mest almindelige systemer er RAID-1 (for sikkerhedens skyld) og RAID-5 (til store og hurtige disksystemer). Moderne bundkort og NAS-enheder understøtter disse, så det er ikke svært at sætte op til hjemmebrug.

I det konkrete tilfælde rammer du formodentlig et problem, for det 8 år gamle bundkort har sikkert kun ATA-stik, og harddiske til dem er relativt dyre. Du får meget bedre hastighed med et moderne bundkort og blot en enkelt moderne SATA-disk.

tips
tips
Registreret bruger

               Tak for dit svar.

    Raid-1 vil jo nok hverer at foretrække som det bedste system, for private, da systemet kører vidre hvis den ene disk bliver defekt.

    Helt enig i din konklusion. 

    Forummet 'DIN PC' er lukket for nye emner og svar.