Defragmentering af SSD ?

Løst
Dette emne indeholder 5 svar, har 3 stemmer og blev senest opdateret af HenrikClausen HenrikClausen 3 år, 10 måneder siden.
Oprettet af
kaj-emil
Abonnent

I det nye nr. af KFA (9/2020 side 42 punkt 10) står der, at en USB-nøgle kan tage skade af at blive Defragmenteret.

Gælder dette også for en SSD ?

Med venlig hilsen

Kaj-Emil


martin.haverholm
Komputer for alle

    Hej Kaj-Emil

    Ja, det gælder også for SSD’er. Flash-hukommelse, som findes i SSD’er og USB-nøgler, slides hurtigere, når man defragmenterer dem. I stedet bruges en anden funktion, der hedder TRIM, til at optimere pladsen på flash-hukommelse.

    Nogle defragmenteringsprogrammer, som fx Windows’ indbyggede, kan dog selv se forskel på, om disken er en mekanisk disk eller en SSD. Derfor skal du ikke være bekymret, hvis Windows 10 siger, din SSD bliver defragmenteret – det er bare TRIM-funktionen, der bliver brugt  – men hvis du har et andet defragmenteringsprogram installeret, bør du sikre dig at det optimerer din SSD korrekt.

    Mvh,

    Martin Haverholm.


    kaj-emil
    Abonnent

      Hej Martin Haverholm

      Mange tak for et godt svar, og en interessant og lærerrig artikel.

      Med venlig hilsen

      Kaj-Emil

      HenrikClausen
      HenrikClausen
      Komputer for alle

        Lad mig tilføje et argument for slet ikke at defragmentere SSD’er: De er allerede hurtige nok.

        I de gode, gamle dage (nej, computere var godt nok besværlige dengang!) var defragmentering løsning på et hastighedsproblem, der skyldtes ret lang søgetid på mekaniske harddiske, hvor alting blev langsommere med tiden, fordi indholdet blev mere og mere spredt over harddisken. Hvis det tager 20 millisekunder at flytte til et andet sted og fortsætte læsningen, kunne det hurtigt løbe op i irriterende sekunder, eller endda minutter.

        SSD-drev har en søgetid, der ikke er til at skelne fra 0. Derfor bliver de ikke væsentligt langsommere, selv hvis data ligger meget spredt på dem. TRIM-funktionen er vigtig, men traditionel defragmentering betrager jeg som unødvendig på SSD-drev.

        Dertil kommer, at skrivning slider på SSD-drev, der har en ret veldefineret øvre grænse for, hvor mange gange der kan skrives på hvert sted. Særligt billige SSD-drev med relativt lav kapacitet bør ikke belastes med unødvendigt mange skrivninger.


        kaj-emil
        Abonnent

          Tak for dit svar HenrikClausen, det vil jeg på sigt rette mig efter.

          Men jeg synes lige, at du skal se dette, der “havnede” i min mail-boks:

          https://r.ashampoo.com/mailing_online.php?mailing=1%2F58939-200602-en-eu.htm&[email protected]&id_email=23254575&login_key=jPOC0iAF&salutation=&rc=0&mid=58939

          Hvad mener du om det.

          Med venlig hilsen

          Kaj-Emil

          HenrikClausen
          HenrikClausen
          Komputer for alle

            Tak, læst. Det ændrer intet ved min mening om at defragmentere SSD’er. Lad mig uddybe lidt:

            Der er brug for at køre TRIM ind imellem, for at ophæve en anden form for fragmentering, der af tekniske grunde kun opstår på SSD’er. Windows gør det automatisk en gang om ugen. Det går så hurtigt, at man ikke lægger mærke til det – men der er nogle indstillinger, der er værd at kende:

            Skriv Defragmenter i Windows’ søgefelt og tryk Enter.

            Her kan du se status for defragmentering, og Windows genkender automatisk drevtypen. For SSD-drev vil knappen Optimer ikke defragmentere, det vil køre TRIM. Det tager kun få sekunder, selv på store drev. På Skift indstillinger kan hyppigheden ændres – hvis du aldrig oplever hastighedsproblemer fra SSD-drevet, er det meningsfuldt at sætte det ned til månedligt.

            Du kan også køre optimeringen manuelt. Det kunne være interessant at lave en hastighedstest før og efter, men da jeg lige har kørt optimeringen, må det vente lidt. Jeg vedlægger et par skærmskud:

            Forummet 'FORDELSZONEN' er lukket for nye emner og svar.