Netværkskabler = cat5 – 6 eller 7 / cat 8,1

Løst
Dette emne indeholder 10 svar, har 4 stemmer og blev senest opdateret af HenrikClausen HenrikClausen 2 år, 3 måneder siden.
Oprettet af tips
tips
Registreret bruger

Ja et godt spørgsmål om netværkskabler, ja hvordan kan man omregne til hvad at man har brug for.
Findes der feks en tabel som fortæller noget.

Hvilken kabel kræver fjernsyn i HQ fra nettet, er cat5 nok ??????
Hvilken kabel kræver fjernsyn i HD fra nettet eller netværksharddisk ?????

Måske at det er bedst at monterer cat7 i alle led, eller hvad ?????

………………………………………………………………

Christian Bugge
Christian Bugge
Registreret bruger

  Kategori-betegnelserne (cat-5 etc.) henviser til den ISO-standard det pågældende netværkskabel overholder (defineret i ISO/IEC 11801http://en.wikipedia.org/wiki/ISO/IEC_11801).

  Forskellige typer netværk har forskellige krav til netværkskabler. Et 10 Mbps netværk kan fungere med kategori 3 kabler, hvorimod et 100 Mbps netværk skal bruge kategori 5 kabler.

  Hvis du skal lave faste installationer, er det en god ide at fremtidssikre dem og bruge kategori 6 eller 7 kabler. I alle andre sammenhænge er det vigtigste, at kablerne lever op til de krav netværksudstyret og den valgte standard stiller.


  Cat-5

  Hastighed (max): 100 Mbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 100 MHz

  Cat-5e (enhanced)
  Hastighed (max): 1 Gbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 100 MHz

  Cat-6
  Hastighed (max): 10 Gbps
  Længde (max): 100 m. (v. 1 Gbps), 55 m. (v. 10 Gbps)
  Båndbredde: 250 MHz

  Cat-6a
  Hastighed (max): 10 Gbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 500 MHz

  Cat-7
  Hastighed (max): 10 Gbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 600 MHz

  tips
  tips
  Registreret bruger

   1000 tak for dit svar.
   Jeg undersøger stadigvæk emnet, og prøver at få en bedre forståelse for hvad at man mener med båndbredde bla. med MHz betyder vel også noget med hastighed i en netværkskabel.

   Sydenergi skriver bla at der skal bruger en hastighed på 60/60 Mbit/s for at man kan se HD-TV på nettet.

   Men de skriver at cat7 netværkskabler er rigtig godt afskærmet mod støj, og når cat7 kan købes for rimelige priser er det efter min mening det bedste køb.

    

   Christian Bugge
   Christian Bugge
   Registreret bruger

    Det er en smule tvetydigt, hvad båndbredde egentlig er. Ifølge wikipedia:

    “Bandwidth sometimes defines the net bit rate (aka. peak bit rate, information rate or physical layer useful bit rate), channel capacity, or the maximum throughput of a logical or physical communication path in a digital communication system. For example, bandwidth tests measure the maximum throughput of a computer network. The reason for this usage is that according to Hartley’s law, the maximum data rate of a physical communication link is proportional to its bandwidth in hertz, which is sometimes called frequency bandwidth, spectral bandwidth, RF bandwidth, signal bandwidth or analog bandwidth.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bandwidth_%28computing%29

    Det er sjældent tilfældet, at man kan forbedre et netværk nævneværdigt, ved at øge den maksimale dataoverførselshastighed. Der er ingen tvivl om, at to enheder på det samme lokalnetværk, kan kommunikere hurtigere på et gigabit netværk fremfor et 100mbit netværk, men udover det, er det som oftest internetforbindelsen, der er flaskehalsen. Det vil altså sige, at det ikke hjælper på din internet-performance overhovedet, at have et lokalnet der er hurtigere end internet-forbindelsen.

    Med hensyn til støj, er det rigtigt at kabler der er rated til en særlig høj bitrate, er bedre til at beskytte mod støj. Det betyder dog ikke, at det giver en øget hastighed, hvis du bruger CAT7 kabler på et 100mbit netværk. Grunden til, at netværkskabler, der anvendes til hurtige netværk, skal være skræmede, er, at netværket er mere følsomt overfor støj, desto hurtigere data sendes igennem det. Derfor er støj i UTP (unshielded twisted pair: ikke-skærmede) kabler, intet problem ved 10 eller 100 Mbit, men kan give problemer, når man passerer 1Gbit.

    tips
    tips
    Registreret bruger

     Mange tak for dit svar, det hjælper merer og merer på min forståelse af båndbrede, og betydningen deraf…..

     Henning Rasmussen
     Henning Rasmussen
     Komputer for alle

      Vi har netop skrevet en artikel om emnet, hvor I også kan læse om den nye Cat 8-standard.

      I finder den her:

      http://komputer.dk/internet/netvaerk/hvilket-netvaerkskabel-skal-du-vaelge

       

      Med venlig hilsen

      Henning Rasmussen

      HenrikClausen
      HenrikClausen
      Komputer for alle

       Hej

       Rent bortset fra den tekniske nysgerrighed vil jeg lige vende tilbage til det oprindelige spørgsmål.

       Cat-5 er egentlig er nok til typiske hjemlige formål som streaming video og tilsvarende. For at være på den sikre side, og få maksimal ydelse ved f.eks. filflytninger, anbefaler jeg Cat-5e. Mere er bestemt ikke nødvendigt. Og: Almindelige netværkskabler vil typisk overholde Cat-5e, uanset om det er trykt på dem eller ej.

       Båndbredde og frekvenser er interessante overvejelser, men kan blive ret eksotiske. De angivne MHz-tal siger f.eks. ikke i sig selv særlig meget om, hvor hurtig og stabil dataoverførslen er.

       tips
       tips
       Registreret bruger

        Jeg har jo nu haft fibe i min forbindelse til internettet i en årrække, jeg har jo haft cat 7 netværkskabler i gennem en længerer årrække. Men med hensyn til fiber nettet, ja fiber har ikke nogen  båndbredde, men at båndbredden i fiber er jo nok nærmest er ubegrænset, og dermed ville jeg jo afprøve om det var bedrer med cat 8,1 netværkskabler, ja der er klar og tydelig forskel, de fleste hjemmesider fungerer hurtiger, ja at skifte fra en side til en anden, ja det giver lige en blink på skærmen  og så er næste side klar, men der er jo også hjemmesider som stadigvæk kører langsom, og det må jo betyde at nogle hjemmeside stadigvæk bruger langsomme computer og gamle netværkskabler feks. ja en forældet hjemmeside. Nr 2 punkt omkring at jeg mener at cat 8,1 netværkskabler er bedrer, og det er jo her at fordelen er, ja computeren bliver bedrer til at kører godt på nettet og merer fejlfri, ja typisk en bedrer oplevelse at hverer på nettet, hvor at det bliver merer fejlfri så der er ingen ting at tage fejl af, men måske at der ikke er noget hent hvis at man feks. har en internet forbindelse ved en fællesantenne, hvor at signalet kører gennem en almindelig antennekabel, men det kræver jo at der er nogle som tester om cat 8,1 netværkskabler er bedrer der.

         

        …………………………………………………………………………………………………………………………………

        tips
        tips
        Registreret bruger

         Når at vi sammenligner netværkskabler og HDMI kabler og USB kabler og at vi kun tænker på hvor meget at de forskellige kabler koster, ja der er ikke særlig meget til forskel på mange forskellige kabler, så bedste køb er i alle tilfælde højhastigskabler, der er klar til fremtiden. Man kan jo også finde kabler som er usædvanlig  dyrt, men det er nok unødvandig at købe kostbare kable som måske ikke er noget særlig bedrer…………………….

          

         ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

         tips
         tips
         Registreret bruger
          HenrikClausen
          HenrikClausen
          Komputer for alle

           Lad mig opsummere lidt.

           Til hjemmenetværket bør kablerne i princippet være mindst CAT5e til 1 Gbit netværk. I praksis vil CAT5 typisk fungere godt nok, især ved korte kabler, men det er en usikkerhedsfaktor.

           For det nye udstyr, der klarer 2,5 5 eller 10 Gbit/sekund, skal det være CAT6 for at fungere ordentligt.

           Nu er kabler af god kvalitet ikke særligt dyre, og da dårlige kabler kan give underlige problemer, har jeg valgt at bruge CAT6 overalt, hver gang jeg skifter kabler.

           Forummet 'NETVÆRK' er lukket for nye emner og svar.