Backup: FAT vs NTFS

Løst
Dette emne indeholder 2 svar, har 2 stemmer og blev senest opdateret af Henrik Ræder Clausen Henrik Ræder Clausen 12 år siden.
Oprettet af
Søster Lystig
Medlem

På min gamle stationære pc brugte jeg Paragon Drive Backup og lavede jævnligt Full Image Backup t. ekstern harddisk. Da jeg fik ny pc sidste år, prøvede jeg det også, men det gik i skuddermudder, så jeg siden har haft multiboot. Min pc ved ved opstart ikke at den har en Windows 7. Den foreslår Vista og vistnok Linux. Et tryk på enter og så starter den dog normalt op. Da jeg ikke ved hvad der gik galt, har jeg ikke turdet lave Full Image Backup siden da.

Men jeg kan se at min eksterne harddisk har FAT32 filsystem, og min pc NTFS. Har det nogen betydning for gennemførelsen af backuppen? Udover at det begge er filsystemer har jeg ingen viden om hvad det betyder i praksis eller hvorvidt de kan “snakke” sammen.

Min eksterne harddisk har  620 GB, mens min pc har 1 TG, men min backupstørrelse ligger under de 620 GB, så det burde vel ikke spille en rolle eller hva’?

Jeg vil gerne lave full image backup igen, men kan jeg bruge den gamle eksterne harddisk eller skal jeg ud og købe en ny?

PS: Jeg kører Windows 7 64-bit.

På forhånd tak for hjælpen.

NTFS er en videreudvikling af FAT32. Der kan siges en del om detaljerne, men i denne sammenhæng er det vigtigste, at FAT32 ikke kan håndtere filer større end 4 gigabyte. Det er meget, men har du f.eks. videoptagelser liggende på computeren, kan du let komme højere end dette. Dog vil backup programmerne typisk skære sikkerhedskopien ud i dele på 1-2 GB hver, så grænsen i filsystemet aldrig bliver et problem.

Altså: Ingen principielle problemer i at sikkerhedskopiere til FAT32.

Skulle grænsen på 4 GB blive et problem, kan du uden større vanskeligheder formattere den eksterne harddisk med NTFS-systemet. 

Et ordentligt backupprogram kopierer kun de dele af harddisken, der er i brug, og vil samtidig komprimere dem undervejs. Sålænge du ikke bruger mere end 620 GB vil det gå uden problemer. Når du kommer højere end det, kan det også gå godt – hvis filerne på harddisken er af en type, der kan komprimeres effektivt.

Så:

Du kan uden problemer lave fuld backup af den nye pc til den gamle harddisk.

Til det sidste spørgsmål, oprydning i boot-menuen, vil jeg foreslå at bruge dette praktiske program. Det kan du bruge til at omdøbe menupunkterne til at sige “Windows 7”, samt naturligvis at fjerne det, der er overflødigt:

http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/EasyBCD.shtml

Hej Henrik,

Tusind tak for dit svar. Du gav mig endelig svarene på de spørgsmål jeg har tænkt meget over i mere end et halvt år.

MVH Lone

PS: Tak for et godt blad.

 

Forummet 'ANDET COMPUTERUDSTYR' er lukket for nye emner og svar.