SSDisk: Formatering og partitionering?

Løst
Dette emne indeholder 3 svar, har 2 stemmer og blev senest opdateret af Henrik Ræder Clausen Henrik Ræder Clausen 12 år, 1 måned siden.
Oprettet af
eclaus665720
Abonnent

Foranlediget af artiklen i nr. 6-2012, s. 39, om Ferrari-drev er fristes jeg til at anskaffe en SSDisk (eller flere).

Sådan nogen skal vel formateres (NTFS ell. evt. FAT32) – men kan de også partitioneres? Fx. med et værktøj som Partition Magic 8 fra Symantec? Jeg er nemlig ikke tilhænger af at rode alt digitalt materiale sammen i en stor pærevælling på et enkelt (C-)drev (som Bill Gates foretrækker …).

Venlig hilsen

E-Claus

Hvad partitionering og formattering angår, fungerer SSD-drev ganske som konventionelle mekaniske drev. Du behøver faktisk ikke noget separat værktøj til de grundlæggende ting her, Diskhåndtering i Windows’ Administration klarer opgaven. Jeg vedlægger som illustration et skærmskud fra min egen computer, der også har SSD. Mit 160 GB drev er faktisk delt i tre, det fungerer fint.


eclaus665720
Abonnent

    Tak – det var lige det jeg ville vide.

    Men hvordan er det så med driftsikkerhed og holdbarhed? Der er vist også noget med at SSD’erne ikke bør defragmenteres – er det fordi det ikke er nødvendigt eller fordi det slider det på dem?

    venlig hilsen

    E-Claus

    Selv tak 🙂

    Driftsikkerhed og holdbarhed er angiveligt i orden, men nogle har dog haft problemer med SSD-drev, der stod af uden varsel, længe før det skulle ske.

    To tips:
    Jo større drev, desto holdbarhed. Årsagen er ret enkel: Flash-cellerne slides ved skrivning, og ved at sprede skrivningen over så mange celler som muligt mindskes antallet skrivninger til hver celle. Derfor den længere levetid. 

    Det er godt at lægge Windows’ sidefil på et SSD-drev. Sidefilen har relativt få skrivninger, men mange små læsninger, derfor er det ideelt at have den på SSD.

    Angående de mulige forbehold for defragmentering er svaret: Begge dele!

    1) Da søgetiden på en SSD stort set er 0 er defragmentering irrelevant.

    2) Desuden slides en SSD ved skrivning (ikke ved læsning), så flytning af store mængder data reducerer den tilbageværende levetid.

    Til gengæld bliver SSD-drev lidt langsommere med tiden (årsagen er ret kompliceret), hvilket imødegås ved hjælp af TRIM. Det er en længere historie, men Windows 7 har funktionen indbygget og klarer sagen automatisk.

    En udmærket artikel om TRIM og Windows 7 kan læses her:

    http://www.ghacks.net/2010/09/14/verify-that-trim-is-enabled-in-windows-7

    Der er et link til et lille program, der undersøger sagen på din computer:

    http://download.orbmu2k.de/files/DriveControllerInfo.zip

    Jeg vedlægger et skærmskud (fra min computer), der viser at TRIM er slået til.

    Forummet 'DIN PC' er lukket for nye emner og svar.