Overvågning på nettet?

Løst
Dette emne indeholder 3 svar, har 2 stemmer og blev senest opdateret af HenrikClausen HenrikClausen 5 år, 1 måned siden.
Oprettet af
Anonym

Jeg læste for nylig i en avis, at Billund Kommune har overvåget en borgers færden på nettet på det groveste. Læs artiklen fra JydskeVestkysten her: https://www.jv.dk/regionalt/Politiker-om-overvaagning-af-syg-borger-Vi-er-gaaet-for-langt/artikel/2697416

Jeg føler mig ikke særligt paranoid, selv om jeg ved, at vi alle bliver overvåget i større eller mindre grad på nettet, men jeg kunne alligevel godt tænke mig at vide, om man har mulighed for at tjekke, om nogen holder øje med éns færden på nettet?

Kan Komputer for alle eller nogle kyndige læsere komme med et godt bud på, hvordan man kan tjekke, om nogen holder øje med éns færden på nettet? Det kan jo godt være ret afslørende for éns eventuelle hemmeligheder, hvilke hjemmesider man besøger! Det er ikke fordi, at jeg har noget at skjule!!!

HenrikClausen
HenrikClausen
Komputer for alle

    Hej Peter

    Det er en kompliceret sag med nogle interessante politiske aspekter…

    Til at begynde med skal vi nok forvente, at den amerikanske regering overvåger alt, de kan komme i nærheden af. De har teknikken og ressourcerne til det, og har fået indbygget ‘bagdøre’ i hardware og software, herunder Skype. På den anden side afgrænser de sig i praksis til emner, der relaterer til amerikansk national sikkerhed, politik og handelsforhold. Det vil ikke omfatte almindelige danske borgere.

    Den artikel, du linker til, handler formodentlig om let tilgængelig overvågning. Det kan være at lokke andre til at give adgang til deres Facebook, at få forsyningsselskaberne til at udlevere tal om forbrug, og andre ret jordnære ting. Det er ikke det samme som fuld adgang til e-post eller brug af hjemmesider.

    Det er ikke nemt at få fuld adgang til ens trafik på internettet, medmindre man har adgang direkte hos en internetudbyder – og der vil ’spionerne’ have problemer med at sortere i den overvældende mængde trafik fra video streaming og andet mindre vigtigt. I Kina vil jeg tro at internetudbyderne regelmæssigt spionerer på regeringens vegne, men jeg kender ingen tilfælde af det i Europa. Og bruger du https:// (krypterede sider – det gør de fleste sider i dag), kan man kun se, hvor trafikken bevæger sig hen, ikke hvad den indeholder. Det betragtes naturligvis som private og fortrolige oplysninger af udbyderne, der (så vidt jeg ved) kun udleverer den slags, hvis der findes en dommerkendelse med krav om det.

    Så jeg er forsigtigt optimistisk om overvågning her i Europa (inklusive Rusland). Her er det, så vidt jeg ved, rimeligt begrænset til politimæssige opgaver, omend omfanget af tvungen logning er bekymrende.

    Det bedste forsvar er og bliver kryptering. Det er matematisk sikret mod indbrud.


    Anonym

      Hej Henrik

      Tak for dit svar.

      Jeg regnede nu heller ikke med, at borgere i Danmark kan overvåges i nævneværdig grad uden en dommerkendelse, så vi har nok ingen grund til bekymring.

      Med venlig hilsen

      Peter

      HenrikClausen
      HenrikClausen
      Komputer for alle

        Selv tak – “Ingen grund tli bekymring” er nok i den optimistiske ende, men det er et kompliceret emne. Hvis man følger den politiske debat, er der ret mange ting at tage stilling til, f.eks. EU’s netop vedtagne Artikel 13.

        Forummet 'INTERNETTET' er lukket for nye emner og svar.