“Fyldning” af ekstern HDD

Løst
Dette emne indeholder 3 svar, har 3 stemmer og blev senest opdateret af Tao Tao 12 år, 2 måneder siden.
Oprettet af
toesenogollie
Medlem

Jeg er igang med at digitalisere min samling af DVD/CD ved anvendelse af eksterne HDD. En ven har påpeget at man ikke skal “overfylde” en HDD. Findes der en tommelfingerregel for hvormange GB man skal friholde, f.eks. antal procent af den samlede GB kapacitet?

Tao
Tao
Supporter

    Jeg har aldrig hørt om at man ikke skal ‘overfylde’ sin eksterne harddisk, hvilket jeg selv har gjort. Derfor undersøgte jeg det, og læste om en tommelfingerregel, der siger at man skal lade 5-10 % af harddiskpladsen være ubrugt, for at ‘undgå fragmentering’, som jeg ikke rigtigt ved hvad skal betyde. Desuden læste jeg på andre sider, at der ikke var noget problem i at fylde sine eksterne harddiske op, da de jo netop er lavet til dette. Så medmindre du kommer i en situation hvor du pludselig skal tage backup af din pc, så synes jeg ikke der er nogen grund til at du lader der være ubrugt plads på dine harddiske.


    renekok
    Medlem

      Det er med det som med så meget andet: Det handler kun for mig om hvad jeg skal efterfølgende, mine oplevelser er, at man oplever bedre performance, når programmet der skal forberede filmen til brænding (med menuer, kapitelopdeling og billeder og hvad man ellers kan finde på). Så jeg har altid ca. 20% “spildplads” på en sådan opstilling. Og ja jeg ved godt at meget af det der skal laves foregår andre steder på pc-en, men jeg har oplevet en frosset pc, med ødelagt fil som belønning (under 6% ledigt på disken), så det bliver man lidt forsigtig af (læs klogere) 🙂 God fornøjelse med projektet, har selv gang i en masse vhs > dvd.

      Et godt spørgsmål, der fortjener mere end ét svar. Svaret afhænger nemlig af, hvordan harddisken bruges, så jeg vil opstille to modpoler:

      Situation 1: Hardisk med Windows og programmer
      Her bliver der læst og skrevet rigtig mange filer af forskellige størrelser, blandt andet midlertidige filer og Windows opdateringer. Er harddisken tæt på at være fyldt, vil Windows kæmpe for at finde ledige områder at gemme data i. Store filer vil blive spredt ud over harddisken, det gør dem langsomme at læse, og belaster harddisken unødvendigt hårdt.
      Anbefaling: Fyld ikke systemdisken mere end 90 %.
      Har den været fyldt helt op, bør den defragmenteres. 

      Situation 2: Arkivering af store filer
      Dette er den stik modsatte situation. Her skrives store, sammenhængende filer, der sjældent eller aldrig slettes. Da der ikke er småfiler i vejen vil de blive skrevet fortløbende til disken, og de læses med fuld hastighed.
      Anbefaling: Fyld roligt harddisken 99 % op.

      For fuldstændighedens skyld vil jeg også nævne:

      Situation 3: SSD-drev
      Disse drev lider ikke under fragmentering i klassisk forstand, bliver ikke nævneværdigt langsommere af at filerne ligger spredt, og der er ingen grund til at defragmengere dem som med mekaniske diske. Men af andre grunde bliver de også langsommere, hvis de fyldes helt op. Den indbyggede TRIM-funktion kan bruges til at rydde op, så de bliver hurtige igen.
      Anbefaling: SSD-drev bør ikke fyldes mere end 90 %. 

      Forummet 'WINDOWS (tidligere udgaver)' er lukket for nye emner og svar.