Nyt liv i Vista-maskine

Løst
Dette emne indeholder 8 svar, har 4 stemmer og blev senest opdateret af HenrikClausen HenrikClausen 5 år, 1 måned siden.
Oprettet af
signesfar
Abonnent

Jeg har en 10 år gammel bærbar Toshiba P300 med Windows Vista. Det er en glimrende maskine, men nu har den efterhånden tabt pusten. Jeg skal kun bruge den til nogle enkelte opgaver, men vil gerne have den til at køre lige så hurtigt, som da den var ny. Jeg kan forstå, at man ikke kan nulstille en Vista-installation på samme måde som Windows 10, men kun gå tilbage til det ældste gendannelsespunkt.

Da jeg fik computeren, lavede jeg som anbefalet en genopretningsdisk. Kan jeg bruge den til at føre computeren tilbage til den oprindelige tilstand?

Hvis det kan lade sig gøre, kan jeg så nogen steder hente alle de opdateringer, som i årenes løb er kommet til Vista?

HenrikClausen
HenrikClausen
Komputer for alle

    Hej

    Lad mig starte med det officielle om ophør af Vista:

    https://support.microsoft.com/da-dk/help/22882/windows-vista-end-of-support

    Interessant nok besvarer det ikke spørgsmålet om man stadig kan hente de opdateringer, der er udgivet. Jeg kan ikke finde noget klart svar andre steder, så jeg vil faktisk tro at svaret er ‘Ja’ – men den eneste måde at være sikker på det er at installere Vista og prøve. Og jeg vil forvente, at din genoprettelsesdisk løser den opgave.

    Der er så de kendte problemer med at der ikke kommer flere sikkerhedsrettelser (f.eks. til den frygtede SMB1-fejl), og at både Firefox og Chrome ikke længere understøtter Vista. Min erfaring er også, at opdateringerne til Vista i sig selv førte til at computeren blev stadig langsommere.

    Et alternativ for de lidt modigere er at installere Linux i stedet. Det er gratis, og effektivt på maskiner med begrænset kapacitet.

    tips
    tips
    Registreret bruger

      Jeg har prøvet og installerer Linux Mint på flerer gamle computer og det fungerer rigtig fint, ja computeren kører rigtig fint, men et alvorlig problem, der findes næsten ikke seriøs antivirus som at man kan installerer i en Linux computer, og derfor vil jeg mene at en linux computer er usikker, både en Linux Mint computer og Ubunto computer.

      Jeg vil mene at Linux Mint er det bedste gratis system at installerer på en gammel computer.

      Men hvis at du vil prøve lykken med en Linux computer, ja så skal du bruge en Windows computer til og hente systemet på internettet og det er gratis, og derefter skal du have brænderprogrammet Img Burn installeret på din Windows computer, ja det er nemlig det eneste program som kan brænde DVD rigtig, således at du kan installerer feks. Linux Mint på din computer. Ja se vedhæftet fil.

      Vedhæftede filer:

      hlexa
      Registreret bruger

        Må jeg anbefale Linux?

        Jeg har Ubuntu 16.04 LTS på en IBM X60 fra 2006. Fordelen er, at de har 5 års support. LTS = Long Time Support.

        I det her tilfælde indtil 2021. Den kan fint installeres ved siden af din Vista. På X60’eren ligger den ved siden af en Windows XP og en Vista. Fordelen er, at jeg bevarer mine gamle dokumenter, og så kan jeg stadig bruge Office – kun lokalt.

        Den seneste Ubuntu LTS er 18.04

        https://wiki.ubuntu.com/BionicBeaver/ReleaseNotes

        MVH

        Axel Hammerschmidt

         

        HenrikClausen
        HenrikClausen
        Komputer for alle

          Nu skyldes fraværet af antivirus programmer primært fraværet af virus. Men for dem, der virkelig gerne vil bruge deres computer til at køre antivirus programmer, kan jeg anbefale ClamAV:

          https://www.clamav.net/

          På min egen Linux computer bruger jeg intet antivirus, og har ikke haft antydning af virus.


          hlexa
          Registreret bruger

            Hmm! Sådan noget – at man ikke bruger antivirus – skal man bestemt ikke reklamere med 😉

            Og LTS handler ikke (kun) om antivirus.

            MVH

            Axel

             

            HenrikClausen
            HenrikClausen
            Komputer for alle

              Axel, du kan da bare komme an med at hacke min Linux-computer 😉

              Seriøst, så er både Linux og Windows blevet så meget sikrere, at de akutte virusudbrud slet ikke sker længere. Trojanere – programmer, man lokkes til at installere – er en større trussel i dag. Og uanset de akademiske diskussioner om det ene operativsystems fordele over de andre skrives langt de fleste til Windows.


              hlexa
              Registreret bruger

                @ Henrik. “Axel, du kan da bare komme an med at hacke min Linux-computer”.

                Seriøst . . . ?

                Så tillader Computer.dk faktisk at der lægges grafiske filer til en kommentar på hjemmesiden. Det er faktisk noget af det mest almindelige måder at sprede virus på – osse med Linux.

                Cheers

                Axel

                 

                HenrikClausen
                HenrikClausen
                Komputer for alle

                  Nej, det er naturligvis en vittighed. Selv hvis du kendte min offentlige IP-adresse, ville der være en router af ukendt fabrikat at komme forbi, du skulle finde min lokale IP-adresse, og derefter skulle du ramme en sårbarhed i computeren. I den specifikke Linux-udgave, den har. Så når jeg siger “Bare kom an!”, har jeg noget at have det i 🙂

                  Forummet 'WINDOWS (tidligere udgaver)' er lukket for nye emner og svar.